Simon Rothelius
LO-borgen i Stockholm. Foto: Simon Rothelius

V (mer än S) vill driva LO:s politik

|LO vill att medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna. Men det är Vänsterpartiet som lovar att driva den politik som LO vill ha.

I morgon presenterar LO sina krav inför valrörelsen.

Redan idag kan KA visa hur de olika riksdagspartierna ställer sig till 13 krav som ledamöterna på LO:s senaste kongress gemensamt fattat beslut om att driva (se grafik).

Vänsterpartiet vill driva alla LO:s krav utom frågan om tredelad föräldraförsäkring, där V vill gå längre och individualisera den helt och hållet.

Men samtidigt som Vänsterpartiet säger ja till fler av LO:s krav än Socialdemokraterna uppmanar LO medlemmarna att rösta på S. Hur förklarar LO det?

– Vi har en facklig-politisk samverkan tillsammans och den bygger på att vi delar grundläggande värderingar. Vi tycker att Socialdemokraterna är ett regeringsdugligt parti och tror att det skulle bli en handlingskraftig regering med Stefan Löfven som statsminister. Det grundas utifrån de premisserna och inte från dagsaktuella frågor, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO.

Oppositionen är överens i många frågor och ska man tro partiernas svar skulle rätten till heltid och nattis bli verklighet med en S+MP+V-regering. Den skulle också slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

– Enkäten visar väldigt tydligt att det är hos oppositionen man driver de frågor som är viktiga för LO-medlemmarna. Det blir uppenbart att det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som driver på för en politik som överensstämmer med kraven från LO:s kongress, kommenterar Tobias Baudin.

Arbetslöshetsförsäkringen har alltid varit en viktig del av fackföreningsrörelsen. Också där ställer sig Vänsterpartiet bakom alla LO:s krav medan Socialdemokraterna inte vill gå lika långt.

De fyra borgerliga regeringspartierna, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, ställer sig endast bakom var sitt av LO:s krav. Sverigedemokraterna säger ja till tre av 13 krav.

I morgon torsdag håller LO valkonferens i Stockholm. Där ska de presentera vilka krav de tänker driva i valrörelsen. Tobias Baudin vill inte i förväg berätta hur kraven ser ut.

LO:s mål med valarbetet är att Sverige ska få en socialdemokratisk regering efter valet i september. LO hoppas att minst 60 procent av LO-medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna.

 – Vi presenterar vad vi vill att valrörelsen ska handla om. Det är inte säkert att Socialdemokraterna levererar svar på alla frågor vi lyfter inför valet, men vi fortsätter jobba fackligt-politiskt för att få Socialdemokraterna att tillgodose alla våra krav.

Fotnot: Klicka här för att läsa tabellen med samtliga svar från partierna i PDF-format.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

nu när ni som har kommenterat benämner mycket vilket parti man ska röstar , rösta...... just do not please glömma eu -valet eftersom statistiken från hela riket ligger ca på 30 % av hela svenska riket som röstar, om man då ser på helheten av befolkningen som kan rösta 18-65+ . 30% av röster är för litet så om man inte röstar får man kan man ju inte klaga ......

Jag känner mig inte hemma längre i sossarna och har gått ur, för att istället lägga min energi i vänsterpartiet, känns som det enda solidariska partiet idag.

Svar till Kaj Raving: Hej! Den nyhet om partiernas svar på LO:s vikiga valfrågor som KA presenterade igår är en enkät som tillkommit under planering på Kommunalarbetarens redaktion. Den har genomförts av vår reporter och är en del av tidningen Kommunalarbetarens journalistiska valbevakning utifrån vad som är relevant för våra läsare som medlemmar i facket och kommunalare. LO kommenterar svaren från partierna, men har alltså inget alls med varken uplägget, frågorna eller partiernas svar att göra.

Det är intressant att det är Vänsterpartiet som står för den politik som LO:s medlemmar förespråkar, inte Socialdemokraterna. Ändå landar LO:s ledning i att man ska stötta enbart Socialdemokraterna...?! Och att S och MP fick ett Ja på sista frågan var väl en väääldigt frikostig tolkning av deras politik? Men den stora frågan är ändå: varför göra en sån här undersökning om man ändå skiter i resultatet?

Tror att ett starkt vänsterparti gör att politiken vrids åt vänster, det har under en längre tid varit högerfalangen som styrt vårt socialdemokratiska parti och dom behöver något som hindrar dom att driva ännu längre högerut.

Tycker LO även ska stödja V i valet, det visar inte minst denna artikel. Att sen V är det parti som tydligast vill satsa på en bättre välfärd och anställa mer människor i denna sektor viket minskar arbetslösheten är en styrka. Sen har man visioner om kortare arbetstid och ett bättre samhälle vilket uppskattas. Visionslöshet är annars ett problem hos de flesta partier.

Intressant artikel! För mig blir det bara tydligare och tydligare att vänstern är det enda alternativet för oss vanligt folk, rösta på vänstern för en annan politik.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2014-02-26. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.