Vad händer när fas 3 tas slut?

|Jag har varit medlem i facket i 40 år, är sjuk­skriv­en på halvtid och har värk sedan många år. Jag har också kronisk depression och blir inte bättre. År 1997 blev jag uppsagd från kommunen på grund av arbetsbrist, men jag får inte ut någon ersättning på någon försäkring. Jag är också arbetssökande i fas 3, syssel­satt av samhället. Snart är fas 3-sysslan slut, men vad händer sedan? Tidigare hade jag noll kronor i inkomst och fick ingen hjälp från facket fast jag betalar avgift. Arbetsförmedlingen stängde av mig från ersättningen och jag fick då gå hos arbetspsykolog på AF några gånger. Min man hjälpte mig få tillbaka ersättningen, men tiden går och nu händer samma sak igen. Den här gången orkar vi inte med det här. Vad ska jag göra nu?
/Orolig för framtiden

SVAR: Du har hamnat i en svår sits. Det är inte lätt att svara på hur det ska bli, men jag ska göra mitt bästa. Den som inte har rätt att få ersättning från a-kassan blir normalt inskriven i ett arbetsmarknadspolitiskt program och ett av dem kallas för fas 3. Vad som händer när ditt nuvarande program tar slut beslutar Arbetsförmedlingen om. Du kan då bli inskriven i ett annat program eller erbjudas någon annan åtgärd för att komma tillbaka till arbete. Oavsett vad du erbjuds kommer du ha rätt till ersättning i någon form. Du skriver att du periodvis inte haft rätt till ersättning. Kanske handlar det om att du blivit avstängd för att du exempelvis missat att skicka in en aktivitetsrapport eller liknande? Det finns ett antal sådana uppgifter du måste sköta för att du ska få rätt till ersättning. Har du aktivitetsstöd är det Arbetsförmedlingen som beslutar om du blir avstängd eller inte. 

Sammanfattningsvis kan inte a-kassan påverka din situation som den ser ut just nu, utan det är Arbetsförmedlingen du ska vända dig till.

Theodor Berleen Danå,
försäkringsspecialist på ­Kommunals a-kassa

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-03-21 16:44