Vad vill du diskutera?

|Nattarbete, rökning eller din lön? Vad vill du ta upp? Här kan du ge förslag på nya diskussioner.

Kommentarer

Har man ATK i vården och hur mycket? Räcker dom till för hur ett arbete inom vården ser ut idag? Tänk va det skulle göra för hälsan åt människor som har ett besvärligt jobb som t.ex. USKAn.! Man borde minst få det dubbla av arbetsgivaren för att kunna ta ut när som helst, och känna att man håller bättre livet ut! Det vore något det!

Det pratas mycket om att utbilda och få in rätt kompetens på arbetsplatser för att göra jobbet som undersköterska (mfl) mer attraktivt. Jag har arbetat i ca 10 år som boendestödjare på en gruppbostad där det bor personer med olika fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, först som outbildad timvikarie. Sedan fick jag gå en utbildning genom kommunen, för att innan jag ens var färdig utbildad få fast anställning. Allt detta är jag mycket tacksam för, jag har fantastiska personer jag jobbar för och mitt jobb är inte ett av de som kräver mycket lyft och liknande så det är relativt skonsamt. Vi gör utflykter och får på arbetstid åka och fika i solen. Det ser jag som en lyx. Mitt jobb borde vara ett drömjobb. Men det är det inte. Det är ständiga konflikter på arbetsplatsen, personal som beter sig som tonåringar och arbetsmoralen är pinsamt låg. Vi är några stycken som får dra det tunga lasset för att saker ska bli gjorda. Det är hemskt att vi går och funderar på när man själv eller någon pålitlig jobbar så att man kan be om hjälp med saker som måste göras. Att vara tvungen att jaga personal som en morsa så att dom ska sköta sitt arbete är fruktansvärt!
Så anställningstrygghet i all ära, men när halva personalstyrkan blir slutkörda för att andra fikar måste något ses över. Vi får in lite ny bra personal ibland, men dom bra vill inte stanna, vilket jag har full förståelse för då jag också söker andra jobb. Så vad får vi istället? Jo, så kallade omplaceringar... Ännu mer personal som inte arbetar.

Det är allt från den som faktiskt inte fixar detta jobb utan antagligen skulle behöva arbeta med något där dom inte har så mycket flexibilitet i sitt arbete och vet exakt vilka uppgifter som ska göras när och hur.

Sen har vi veteranen som minnsan har arbetat inom kommunen i x-antal år och kan sin sak. (Det är människor vi har att göra med, inte ting. Alla människor är inte lika.) Men de behöver minnsan nästan inte ens inskolning, för hen är så bra och erfaren. Sen att hen inte känner just de här personerna är ju irrelevant, bara hen framstår som bäst. Som veteran kan man inte heller ta till sig ny information eller nya arbetssätt (och glöm kritik), för vi har minnsan gjort så här så länge hen har jobbat och det har funkat jätte bra!

Sen har vi lögnaren som fejkar sig igenom tillvaron. Hen låtsas veta vad hen gör och kör över personerna så jag och kollegor står förstelnade och undrar om det är en Lex Sarah? Hen lyssnar sen inte på tillsägelse att det som hände inte är ok, det händer snart igen. Hen följer inte rutiner och läser inte div information som skall läsas och när man frågar om hen läst svarar hen alltid ja, trots att det är omöjligt då hen gör tvärtom. Hen ljuger om att hen har gjort arbetsuppgifter som att tex sätta igång en tvättmaskin som uppenbarligen inte går... (Det finns värre exempel.)

Sen har vi en till. Den arbetsskygge. Hen är väldigt duktig på att argumentera och är väl insatt i kommunals regler och lagar och använder dessa för att slippa undan arbetsuppgifter. Allt ska diskuteras. Hen är väldigt noga med att alla andra gör det dom ska göra, detta framför hen på ett mycket otrevligt sätt. Hen själv gör ingenting om det inte står nedskrivet i en strukturmapp eller arbetspärm.

Dessa fyra personer är inte påhittade, och det är inte bara fyra individer, det är fler. Det är personligheter som kommit och gått på min arbetsplats (och fortfarande finns kvar), som flyttas omring på kommunens olika arbetsplatser. De har rätt utbildning, de har arbetslivserfarenheten och de har en fast tjänst inom kommunen. De ser jätte bra ut på papper. De har en sak till gemensamt; dom kan aldrig få sparken.
Dom kan skita i att göra sitt jobb, dom får betalt ändå. Dom kan lämpa över arbetsuppgifter på kollegor och intet ont anande vikarier och fortfarande ha högre lön än de som gör deras jobb. Dom kan vägra ta på sig ombudsuppdrag och fortfarande få löneförhöjning.
Jag är osäker på om kommunal förstår hur stor skada det gjort att anställningen är så säkrad. Jag förstår att det är fantastiskt att ingen kan bli orättvist överkörd och uppsagd. Men vad händer när detta sätter krokben på verksamheten? Jag hör aldrig om denna baksida av våra säkra arbeten.

Jag har pratat med chefer och egenföretagare inom andra områden och dom sitter ofta chockade över min arbetsmiljö. Jag själv är långt ifrån perfekt, men jag vet att jag gör ett bra jobb.

En stor eloge till cheferna som får kämpa med och mot oss i denna fråga. Som får ta emot ständiga klagomål och sitta i otaliga samtal med "oss" och "dem".
Tack till chefen som peppar all missnöjd personal till att vilja gå till jobbet och göra ett fortsatt bra jobb. Som ser skillnaden i arbetsinsats och bekräftar oss.
Förlåt för att jag kommer ge upp och söka mig vidare. Jag orkar inte mer, ens för personerna jag arbetar för.

På min arbetsplats får nattuskorna ledigt natten före heldagsutbildning/planeringsdag. Däremot måste vi arbeta kommande natt, alltså 8 h dagtid plus 9,75 h nattarbete. Är det verkligen rimligt att tvingas delta på planeringsdag, den är obligatorisk, och sedan även tvingas gå till jobbet med 2-3 h sömn i kroppen?

Jag vet inte om informationen från gymnasieutbildningarna / vuxenutbildningen är otydlig på något sätt? Eller vad är det som brister? Visst är det väl så att omvårdnadsprogrammet / de olika avkortade utbildningar som ges inom den kommunala vuxenutbildningen inte ger någon speciell titel? Snarare är det väl så att det är upp till arbetsgivaren att besluta vilka titlar de anställda skall ha inom exempelvis äldreomsorgen?

Eftersom Kommunal även är ett polistiskt förbund, stöder soc.dem.partiet, vill jag som medlem att Kommunals styrelse ställer frågan till soc.dem.partiet,
vad dom anser om dom hotfulla anklagelserna från islamister som bränner vår flagga och docka av statsministern och vill tysta tryckfriheten.Soc.dem. partiet samarbetar med muslimska brödraskapet, eller hur?

Blev klar USK i början av juni, läste på komvux. I min enfald så tog jag för givet att med en ny titel på papperet så skulle lönen gå upp några kronor. Ni kan gissa vilken örfil jag fick när min chef berättar att jag kunde sluta hoppas på högre lön, eftersom man i min kommun (Karlstad) använder sig av ett individuellt lönesystem, vilket innebär att man inte höjer några löner under en pågående löneperiod och jag har redan har ett anställnigsavtal i kommunen eftersom jag jobbat extra som personlig assistent sedan hösten-06. Om jag däremot nyanställts inom kommunen efter min utbildning slutade så skulle jag hamnat automatisk på USK-lön. Är kvar på pers. ass. jobbet, och går just nu på vik. Jag har fortfarande timlön och eftersom vicket är på heltid så får jag heller inte ta några extrapass. Jag tjänar just nu 96,97:-/h. En USK lön på min arbetsplats ligger annars på ca 104:-/h. Känns för jävligt ärligt talat att jag tagit studielån i 1½ år för ingenting. Också tjatas det om att man måste höja statusen för att locka nya friska krafter till vård- och omsorgsyrkena och att det ska löna sig att utbilda sig. Vilket hyckleri! Det finns säkert något bra med individuella lönesystem, men jag kan inte i skrivande stund komma på ett enda för-argument. Att det dessutom är svindyrt med både fackavgift och a-kassa nu för tiden känns bara som ytterligare ett svek. Att facket gått med på det här är för mig fullkomligt obegripligt!

som på flera arbetsplatser belönas jag och får beröm genom fler arbetsuppgifter och ansvarsområden.Denna pott som vi nu tilldelats istället för löneförhöjning gör att jag känner mig både lurad och uttnyttjad.Jag har arbetskamrater som flyter runt-stämplar in och stämplar ut! Är det rätt att dessa personer ska ha lika del av denna pott?kom och se hur en arbetsplats ser ut -Att vara så lata att inte orka löneförhandla.undrar varför det är så svårt att få folk att stanna kvar eller överhuvudtaget söka till vårdyrket

Varför skrivs det inget om den nya lagen som träder i kraft den 1 januari 2008!
Den går ju tydligen ut på att du ska jobba 2 år inom loppet av 5 år, men du får inte tillgodoräkna dig dagarna du jobbar mellan 1 januari och 1 juni, då står du på 0 Las-dagar. Du får inte heller tillgodoräkna dig dagar om du först får ett långvikariat på t ex. ett halv år, och sen får du springvikariera.
Från den 1 januari kommer alla som ligger över 800 dagar på LAS-listan att bli anställda, men en stor del av dessa vikarier kommer inte att bli anställda utan kommer att få börja om på noll igen. Vilket många av våra vikarier i kommunen som jag jobbar i inte kommer att göra, utan de kommer att söka andra jobb. Det är bra och duktiga vikarier som skulle vara jättebra att få ha kvar, för vikarier behövs alltid. Det behovet kommer alltid att finnas kvar!!!! Hoppas att det får vara kvar i det gamla, så våra vikarier fortsättningsvis kan jobba för att få en anställning och en trygghet!

Fick ej veta då jag blev medlem i Kommunal, att Kommunal är politiskt bunden till Socialdemokraterna. Det tycker jag Kommunal borde informera nya medlemmar om! Varför fortsätta ge medlemmars pengar till ett politiskt parti, som blivit mer och mer högervridet? Nej, låt dom pengarna komma alla medlemmar tillgodo på något sätt istället!!

Undersköterska är jag utbildad till och så ska det heta.
Ta omv sköterska o de kan ge dig vilket jobb de vill ,allt är omvårdnad. Soporna,städningen .tvätten-- samt 1000 saker till. Till samma usla lön!
Ta bort sådant jobb för usk. De som gått Op-linjen blir helt ställd när de ska kunna tvätta, laga mat ,städa-- m.m. som inte finns inte med i utbildningen!

Det är bättre än "undersköterska" i den hiearkiska sjukvården/omsorgen. Där under/över styr. Ex överläkare,underläkare,översköterska. Det är förlegat.
Jag har en yrkesroll och är med i ett yrkesteam. Där
alla har behov och nytta av alla. Detta med under/över
är 18talstrams. Det är modern tid nu. jag ser mej som omsorgsarbetande i ett vårdteam och mina uppgifter är många och A&O är ett mkt nära arbete till patienter/omsorgsbehövande. Jag protesterar mot att vara såväl under/över någon. Är med i ett TEAM där vi
alla har kompassen inriktad på god vård och omvårdnad med respekt för varje yrkesrolls kunskap och erfarenheter. det verkar finnas en osund inställning om att man som undersköterska(som det ju heter) skulle vara mindre begåvad än de som är över i sjukvårdsrangordningen. Det är ju fjantigt!! Har valt mitt yrke själv och utbildning. Har ej blivit beordrad under pistolhot att arbeta med detta. Jag gillar mitt yrke
och att arbeta nära hjälpbehövande"ute på golvet".
Och skulle det vara så en dag att jag vill bli ex. jurist el, kurator, så finns det ju andra utbilningar. Svårare än så är det ju inte. Faktiskt. Glad&nöjd Omsorgsvårdare.

Det är bättre än "undersköterska" i den hiearkiska sjukvården/omsorgen. Där under/över styr. Ex överläkare,underläkare,översköterska. Det är förlegat.
Jag har en yrkesroll och är med i ett yrkesteam. Där
alla har behov och nytta av alla. Detta med under/över
är 18talstrams. Det är modern tid nu. jag ser mej som omsorgsarbetande i ett vårdteam och mina uppgifter är många och A&O är ett mkt nära arbete till patienter/omsorgsbehövande. Jag protesterar mot att vara såväl under/över någon. Är med i ett TEAM där vi
alla har kompassen inriktad på god vård och omvårdnad med respekt för varje yrkesrolls kunskap och erfarenheter. det verkar finnas en osund inställning om att man som undersköterska(som det ju heter) skulle vara mindre begåvad än de som är över i sjukvårdsrangordningen. Det är ju fjantigt!! Har valt mitt yrke själv och utbildning. Har ej blivit beordrad under pistolhot att arbeta med detta. Jag gillar mitt yrke
och att arbeta nära hjälpbehövande"ute på golvet".
Och skulle det vara så en dag att jag vill bli ex. jurist el, kurator, så finns det ju andra utbilningar. Svårare än så är det ju inte. Faktiskt. Glad&nöjd Omsorgsvårdare.

om avgångspenion fast anstäld i 7 år 50% sjukskriven sjögrenssyndrom yrr dålig blodvärde jobbar som pers.ass.brist på jobb i mitt fall .....

sociala är falska rättsövergrepp i fara kämpa om ditt barn informiera pressen anmäll till JO starta process

Visst är det viktigt att vi kan leva på våra löner, men ju hårdare vi driver kravet på heltid ju sämre arbetstider får vi. Det är mycket svårt att få arbetsgivaren att lägga till tid i grupperna för att få heltidstjänster, utan det blir så att ju färre som ska dela på kakan ju tätare kväll och helgtjänstgöring blir det. I och med det får man göra "vardagsjobb" på helgen för att hinna med alla duschar och städ. Lägg ut alla städ på entrepenad, åtminstonde där vi inte har nägot annat ärende än just städet. Vi är faktiskt gymnasieutbildade för att ta hand om människor som har det jobbigt i något avseende, så låt oss göra det vi kan och vill göra.

Håller med att det är mycket mobilprat och SMS:s på jobbet. På C4-teknik kan dom sitta länge och prata i telefonen under arbetstid. Har dom inget att göra?

Hej, bara en sakupplysning till dej som ogillar jämställdhetspotten. Den har gett Kommunals medlemmar högre lönelyft, eftersom Kommunal har en stor grupp lågavlönade kvinnor. Kvinnorna i Kommunal tjänar i snitt mindre än männen. Medellönen för en kvinnodominerad befattning för kommunalare är 18 175 kronor och för en man 19 567 kronor. Medellönen för alla män i förbundet är 18 805 kr och för kvinnor 18 182 kr. Kommunals krav om en kvinnopott till de som tjänar under 20 000 kronor hindrar inte att pengarna fördelas även till lågavlönade män. Det bestäms i lokala förhandlingar.
Kommunal fick ett avtal värt 13,8 procent, jämfört med IF Metall 10,2. Om facket inte förhandlat, hur hade lönerna sett ut då?

När man läser avtalet, den kortversion som varit ute blir man mörkrädd för vad detta så kallade fackförbund sysslar med, i alla fall i sitt yrke som USK. Från att ha drivit frågan om lika lön för lika arbete går man nu hand i hand med arbetsgivarna och KRÄVER dessutom att de med bröst ska ha högre lön än de med snopp... Allt tal om lika lön är nu kört och man trampar på sina egna medlemmar dvs de manliga genom att undanta dem från att få den lön de förtjänar genom att endast kvinnor ska få högre lön om de ligger under 20 000... män helt undantagna. Nu straffas de män i kommunal, som tydligen bara ska vara ett jämlikhetsalibi i förbundet, för att de manligt dominerade förbunden har högre lön... Detta avtalet som kommit nu är trots att lyften blir OK för oss medlemmar, OBS det finns manliga medlemmar också, är det mest skandalösa i kommunals historia så långt jag känner till... jämlikhet är bra - när den går åt två håll... vad detta kallas saknar jag ord för

Säg att det inte är sant! Två engångsbelopp, ingen utbetalning av den individuella lönen i år! Gud, nu är vi grundlurade igen. Ge oss höjd lön istället, från den tid avtalet var klart och ge oss pengarna månadsvis i den procentsats som spikades. NU!!!

Jag måste ju säga det att när det gäller löneavtalet för oss som jobbar inom golfen så är det ett stort hån!
* Få en extra dag om 6 juni infaller på en lördag eller söndag... - När ska man ha möjlighet att ta ut den? När säsongen är över???
*Engångsbelopp??? Nu har facket förhandlat så att man inte kan neka schemaläggning av helger. Vi som inte har det som schemaläggning, ska vi då inte få något av de 2500 som beloppet är. Summan beror ju på hur mycket helgtjänstgöring man har!

Jag måste säga det att med sånna här avtal så kommer golfen dö ut eller så blir det bara andra EU jobbare som inte är knutna till facken.

Hälsningar: Besviken Golfbanearbetare på Öland

Det politiska läget är oroande och ger en många funderingar. Som t.ex. hur gör man för att få igenom ett nyval? Hur ska alla sjuka och arbetslösa klara sej i ett allt hårdare klimat? Inklusive mej själv. Hur kan det vara rätt att privata företag ska tjäna pengar på mina skattepengar som jag jobbar hårt för att kunna betala för att ge vård och så vidare. Alltså när jag tänker på det så blir jag arg och upprörd! Är jag ensam om att känna så? Det tror jag inte...
Först ska jag skatta på det jag tjänar ( som inte är mycket) sen ska jag skatta när jag handlar, hittar jag inget jobb så kan jag tvingas att flytta eller att göra en samhällsnyttig tjänst. Vad f-n! Är jag kriminell för att jag inte hittar ett jobb? Ska jag behöva arbeta gratis! Inte ens dom kriminella behöver göra det för vi har ju fängelsevård i det här landet så det blir väl synd om dom att behöva göra något.
Jag har inget emot att betala skatt om jag vet att det går till något bra som vägar, skolor, vård och omsorg mm, det var ju det avtalet som skulle gälla mellan staten och den enskilde trodde jag. Alla för en och en för alla. Men så är det tydligen inte. Ne,j nu ska företag tjäna pengar på att ge vård och omsorg till våra gamla och sjuka, på mina skattepengar! Hur bra kan det bli?

Socialen väntade bara på att vi skulle göra något fel som bevittnades. Vårt "fel" blev att vi gav vår son kolikmassage, just då som en från soc. kom på besök! Då startades en barnskyddsutredning av denna enda gång! Vi tackade ja till boendestöd, eftersom jag haft en jobbig förlossning.
Nu när vi vet vad detta "stöd" ledde till, ångrar vi oss djupt över att vi tackade ja! Soc. tyckte synd om familjehemsmamman som var barnlös. Vår son var pigg och kry, en fin pojke. Så fin att soc. bestämde sig för att den pojken skulle barnlösa familjehemsmamman få! Socialen sade till utredningshemmet som vi trodde var ett avlastningshem att de skulle bara se det negativa.
Soc. sade att de skulle familjehemsplacera vår son! Vi undrade varför och vår handläggare sade det berodde på omsorgsbristerna och att vi skall ha utsatt honom för "skadligt beteende" genom kolikmassage!
Vi hade faktiskt gått kurs i spädbarnsmassage, där kolikmassage ingick! Vår son mådde bra då han placerades! Han åt ganska dåligt på utredningshemmet, men hade ätit bra hemma hos oss! Han var inte underviktig. Han var pigg och kry. Han var 10 månader då han placerades hos helt främmande människor, ett barnlöst par med två fosterbarn till sedan förut.
Vad vill jag då ha sagt med min berättelse? För det första:
Vi är inte ensamma:
http://stulenbarndom.se
För det andra: socialen stal vår son! Handläggaren och sköterskan på BVC var goda vänner med familjehemsmamman. Utredningshemmet såg även positiva saker om oss: vi var kärleksfulla och förändringsbara, men soc. tog inte med det. Vi har frågat soc. i snart 6 månader om varför vår son placerades. Vi har fortfarande inte fått något svar på denna fråga!
Många fler familjer splittras på detta sätt, helt i onödan. Samtidigt lämnar soc. barn som misshandlas och utnyttjas åt sitt öde genom att inte ingripa alls! Soc. utövar maktmissbruk, genom att omhänderta barn vars föräldrar inte har gjort något! Soc. ingriper inte alls i de fall där barn verkligen far illa! Gör soc. så här för att dölja statistiken på de fall då de inte ingripit, men borde ha gjort detta?

HUR FÅR DETTA HÄNDA I SVERIGE, ETT SÅ KALLAT RÄTTSSAMHÄLLE?

Jag har själv en lång (30 årig) arbetslivserfarenhet av både äldrevård och akutsjukvård och ser hur våra förutsättningar försämras allt eftersom.För att göra omvårdnadsprogrammet "mer intressant" har man from hösten 2007 nu förändrat ganska radikalt.Akutsjukvård och räddningstjänst "det mera häftigare" får ta alltmer plats, bra men inte för alla. Jag tror att den oftast mindre intressanta, häftigare äldrevården hamnar i skuggan och rekryteringen försämras. Alla skall ha ett fritt val såklart men tänk på saken i alla fall.Vår frbundsordförande Ylva Thörn kommer i alla fall via förbundet att fortsätta diskussionen om titelbytet (Vårdfacket 12/6-07), hon tänker nog lite längre på framtiden än vad Anders Svärd gör. Jag anser med bestämdhet att vår nya framtida yrkestitel måste bli "omvårdnadssköterska" just pga det på ett tydligare sätt defiierar yrket. Det är ju vi Kommunalare som står och alltid har stått närmast våra vårdtagare i det direkta mötet i den dagligt utförda och nära omvårdnaden.Tänk efter medlemmar och kom med motioner till nästa kongress! så kommer i alla fall jag att göra!

Först två korta kommentarer till andra insändare.
Till Vårdare den 19 June 2007. Tack för upplysningen! Stämmer det verkligen att somliga åker snålskjuts. Att kollektivavtalen gäller även för de som inte betalar fackavgift.
Jag vill inte solidarisera mig med egoister och smitare. Ömsesidig solidaritet måste gälla.

Till Majsan om lönerörelsen den 25 May 2007. Visst din iakttagelse är delvis riktig. Det är välbehövligt att folk får mer i plånboken. Och det är inte första gången (höger-)sossarna (eller socialmoderaterna) betett sig svinaktigt mot facken. Samma saker hände ju i början av 90-talet, och t om under Bildt-regimen. Det skulle skada samhällsekonomin gubevars.
Som om inte kommunalare tillhörde det "riktiga" samhället. Men att döma av andra kommentarer är verkligen alla "vi" inom kommunal inte lika nöjda.

Till de som funderar på att lämna facket för gott. Jag har själv funderat och skaffat information. Ett första steg för mig blev att gå ur kommunals A-kassa, även om den iofs inte har ett dyft med facket i sig att göra. Det var av strikt ekonomiska skäl. Jag vill inte att allians-packet ska subventionera (välbehövliga) löneökningar åt lågavlönade genom att höja min A-kassa med nästan 300 kronor per månad. Samtidigt som samma pack gödslar redan välbeställda och smäll-rika. Det gör inget riktigt arbetarparti.
Nästa steg för mig är inte att lämna facket, utan byta fackförbund. Det finns förbund där solidaritet, demokrati och frihet är verklighet och inte tomma ord. Och där man inte jiddrar med socialismen.

Hej ! Hur ska såna som är ord blinda det fins olika grader av ord blindhet. Men dom som är melan 30-60 men och inte får något arbete vad gör ni med oss ?? jag
bara undrar. Om jag vill starta något inom kommunen då blir det nej men regeringen kan lägga miljader åter
miljader och så många år på skandal planet jas för istälet hjälpa såna som hade kunat ordnat jobb till andra. Nä då är det betre lägga dom pengerna jas tycker dom. Det är mycket därför jag inte har på något parti på länge man blir besviken på politiker då tar jag alla över alla en kam.

Mvh sviken medborgare

Gå ut och kolla läget för det var precis det jag gjorde inför kongressen. Av uppskattningsvis minst 3500 anställda både inom hälso och sjukvård samt äldreomsorg i ordinärt och särskilt boende svarade endast 7!!! procent att dem samtyckte till namnet omvårdnadssköterska. Det fanns till och med dem som inte visste att beslutet var taget. Det är patetiskt att bara tro att omvärlden skulle se annorlunda på oss om vi skulle heta detta. Skulle vi byta namn till det vi gör kan vi lika gärna vara grötkokare, rullatortvättare och så vidare. För mig, Lotta och många med oss har undersköterskan blivit synonymt med ett kunnande, yrkesstolthet och en proffsighet som du inte ser överallt idag. Dessutom kan jag bara upplysa Kurt-Åke i Kalix om att det inte handlade om att rösta FÖR ett nytt förslag om vår yrkestitel. Det handlade om att RIVA UPP ett beslut från 2001!! om att byta namn och helt ärligt: har det inte hänt något på 6 år samt att vi har en proffskampanj med undersköterskan i frontlinjen-hur ska vi kunna bevara vår trovärdighet inom Kommunal om vi ska byta namn mitt i allt detta???
Nej du och alla ni andra som inte samtycker. Hjälp oss att kvalitetssäkra våra omvårdnadsutbildningar och valideringskurser och allt vad det heter så att jag som undersköterska är flyttbar i hela vårt underbara land och inte bara ett halvfabrikat i en kommun med ekonomiskt begränsade resurser.
Gilla läget!

Varför,varför Anders Svärd och Lotta Bergström var Ni så otroligt dumma att Ni röstade ned det mångåriga förslaget till ny yrkestitel? "under" för automatiskt tankarna till en underordnad ställning i organisationen och säger inte något om arbetets innehåll, medan "omvårdnad" klargör vilka som står för den huvudsakliga och patientnära omvårdnaden! är detta för svårt att begripa? Hoppas förbundsstyrelsen efter sommaren åter ser över en möjlighet inför nästa kongress åter tar upp frågan och dessutom försöker förankra frågan på ett bättre sätt bland våra medlemmar. De flesta har nog under årens lopp bara hört talas om "omvårdnadssköterska" men inte vikten och innebörden av en förändring! Ni vann definitivt ingen seger alla Ni som avslog motionen och den långa kampen för att nå en förändring, fösök se lite längre änb Er näsa räcker!

Man läser som arbetare om LOs undersökning som visar hur chefer och förtroende valda löner stiger år efter år till fantasisummer. Att kapitalets ledare roffar åt sig på våran bekostnad är ingen nyhet för någon av oss. Dom är värda detta eftersom dom arbetar så mycket och har ett så stort ansvar. Varför skall dom ha rätten till att tära på jordens resurser mer än någon annan? Det sägs också att får dom inte den betalningen, så flyttar dom utomlands. Mig veterligen så finns det inte många svenska direktörer utomlands på ett utländskt ägt företag. Så varsegod flytta utomlands. Men nu kommer frågan, våra förtroendevalda inom den fackliga rörelsen. Varför tillåter vi arbetare Wanja Lundby-Wedin har en jätteinkomst jämnfört med en undersköterska? Den kvinnodominerade fackföreningsledaren Ylva Thörn tjänar över hundra tusen i månaden, varför? Jag vet inte men kanske dom hotar med att flytta utomlands. För mig är detta ingen trovärdighet att LO topparna och fackföreningsledarna samt många ombudsmän tjänar långt över snittet på en vanlig arbetares månadslön. Jag förstår inte att kvinnorna inte protesterar mot detta. Skall man kämpa för kvinnans rättvisa löner behör man ju ligga i närheten av normala löner själv. Vilket förtroende in ger man då. Nu är jag inte speciellt på Ylva, men jag är kommunalare själv, och kan på nära håll se hur kvinnorna trycks ner med några hundralappar, när Ylva och dom andra får tusenlappar. Varför inte visa offentlig för medlemmarna vad våra förtroendevalda tjänar. Så kan Kommunalarbetaren ordna en röstning vad som vi medlemmar anses skäligt vad en förtroendevald skall tjäna max. Vad säger du Liv? Våran redaktör på kommunalarbetaren, upp i dagens ljus med lönerna i våran tidning. Jag tror att facket måste reformeras, medlemmarna måste få mera att säga till om. Avgiften måste sänkas till en själig nivå, man måste också få känna att man får något för avgiften inte bara en bra försäkring, chansen att vara med och fatta viktiga beslut. Det har vi inte idag. Trovärdighet är inte något man tjänar utan förtjänar..

Jag har hela tiden jag varit med i Facket och det är under hela min yrkesverksamma tid, jag är idag 52 år trott att det skulle vara exklusivt att vara med i facket, något som man tjänade på. Att vara med i facket trodde jag innebar att facket förhandlade för mig och enbart för oss som är med i facket. Nä så verkar det nu inte vara. Varför skall jag vara med i facket och betala dyr avgift när alla de som inte är med i facket drar nytta av alla förhandlingar. Kollektivavtal gäller alla oavsett om man är med i facket eller ej, varsågod ta del av löneförhöjningen bara, ta emot utan att vara med. De utbetalningar som nu skall göras, engångsbeloppen kommer även de som inte är med i facket också ta del av, är det verkligen så, skall det verkligen vara så. Vad är då meningen att betala avgift och uppdraga åt facket att förhandla för mig.

"Sträck på er och var glada! säger Ylva Thörn."
För vad!!!!
Två engångs potter som utbetalas 2007, istället för höjd grundlön. Det är ju grundlönen som vi ska leva på och ha med oss resten av vårt yrkesliv.
Vi inom vården är grundlurade!!
Sen görs det skillnad mellan kvinnliga och manliga undersköterskor.Jämstälda!!!!!! Skandalöst!!!!

avtalet är klart,det blev 2 engångsutbetalningar under 2007 och en pott för 2008 att "förhandla"om lokalt.
Men hur sker fördelningen av potter och hur sköts det här med individuella löner..?
Dåligt enligt min erfarenhet.
Kan du prata för dig eller har personliga "känningar" så ökar oddsen men vart är de tydliga kriterierna..?Kommunal drev igenom det med individuella löner mot många medlemmars önskan(tillsammans är vi starka var ju en gång mottot)där sprack tanken om solidaritet och gemenskap! det är vad många anser är fackets kärnproblem..som man bäddar..

Skall det göras skillnad mellan manliga och kvinnliga uskor när det gäller den nya lönen? Vad är det för larv! Är det ingen som skulle kunna anmäla det till jäställdhetsombudsmannen?

Sossarna har styrt sverige i många år (bortsett från några korta inhopp från borgarna) och som vi vet så är kommunal ett fackförbund knutet till det röda partiet.
För ett antal år sedan så gick vi ut i strejk för att de olika parterna inte kunde enas. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att detta är ett tänkbart cenario :" Strejken pågick tills Göran Persson tyckte att det var nog. Han kallar in Kommunals representant och säger att ni får strejka si och så många dagar och sen så är det nog. " Varför tror jag att det är så? Jo, med tanke på att när den strejken och lönerörelsen var så "kämpar" man mot de sina, dvs. kommunal mot sossarna. Det kan bara sluta på ett sätt...
I den här lönerörelsen däremot så sitter borgarna på andra sidan bordet och håller hårt i plånboken.
Nu kan man inte ge någon order från partiledning om hur hårt kampen får drivas, utan kommunal gör ett av sina bästa avtal på många år.
Säg vad ni vill, men jag tror inte att vi fått så pass bra avtal om det skulle vara en "röd" regering.

Kommunal stryker socialismen ur stadgarna?

På Kommunals kongress 26:e kongress är en av frågorna på dagordningen att stadgekommittén, med Lars Åke Almqvist i spetsen, vill stryka socialismen ur förbundets målsättningsparagraf. Motiveringen är, enligt Almqvist, att Kommunal skall bli ett "modernare förbund". Djupa tankar verkar lett Lars-Åke fram till slutsatsen att det är hippt att vara borgerlig. Men inget är nytt under solen. Det är samme Lars - Åke Almqvist som är ideologisk pappa till bland annat Kommunals omsvängning i privatiseringsfrågan i samband med rapporten "Privat -- offentligt" som behandlades för några kongresser sedan. Många ansåg det som motsägelsefullt att facket som organiserar de flesta av den offentliga sektorns arbetare är relativt sett mest positivt till privatiseringar bland LO -- facken. Men då som nu måste det väl vara en fråga om att hänga med och vara modern.

Varför är kommunals avgift så hög?
Ett av de största fackförbunden borde väl kunna ha lägre avgifter, men det verkar som om ju lägre lön desto högre fackavgift. kollar man på andra förbund där medlemmarnas löner är högre så är avgifterna lägre, varför? Och även jag undrar varför OB ersättningen ska ge förhöjd avgift?Räkna ut avgiften på grundlönen och låt oss få njuta av det lilla extra julaftonens Ob ersättning ger oss, givetvis vill vi hellre vara hemma med familjen på högtiderna men någon måste arbeta så låt oss då behålla det lilla extra som en sådan dag ger!

Att få fram ett rättvist system för A-kassa och medlemsavgifter, kunde vara att avgiften och ersättningen var lika för alla, att sedan av bara farten låta sjukersättning och semesterersättning också vara lika för alla, skulle ge oss ett bättre fungerande system, så slapp vi höra " götte-gossarnas " gnäll. I annat fall får man emigrera till Kina för att uppleva fin sammanhållning bland arbetare.

Jag har pluggat totalt 3½ år men till vilken nytta? Först har jag min USK-utbildning i botten och pluggade sen 2 års specialistkompetens inom psykiatri- och demensvård. Men till vilken nytta? Jag fick ynka 70 öre (!!!) i löneökning mot när jag jobbade som vårdbiträde. Är det så man ska se på oss som utbildar oss för jobbetss kull?
Jag läste om Zuzan i senaste numret av Kommunalarbetaren och förstår henne mycket väl. Varför utbilda sig när det ändå inte syns i lönekuvertet? Jag menar, 70 öre extra per timme betalar då rakt inte mina höga studieskulder!

När ska man sluta ljuga för de anställda och säga att utbildning inte ger bättre jobb eller högre lön? Jag kunde lika gärna jobbat kvar som vårdbiträde och tjänat mer än att sitta 3½ år i skolbänken till ingen nytta.
Den sista 2-åriga specialkompetensen jag har är det ingen arbetsgivare som känner till. Bara de som var med i själva ledningsgruppen för utbildningen men ingen utöver det. Det är knappt så kommunen själva vet hur de ska tackla oss med extrautbildningen och ändå har de varit med och tagit fram utbildningen. Detta är ju snudd på skandal!!!

Tänk på att enl domstolsutslag i EU så är all tid på jobbet arbetstid förutom rast.
Så jag håller med antingen så skall men ha betalt eller inte.

Jag håller med Tiamaria. Det är dax att kommunal gör något åt sovande jourlönen. man vill ju ha rätt till timlön och jourlön när man har jour. Jour ersättningen står ju under rubriken löneförmåner!!!!!
Är det en förmån att endast få jourersättning utan timlön??????
Kommunal gör något åt detta i den här avtals rörelsen, vi som jobbar sovande jour bara väntar på det.Vi får kämpa tillsammans, säg bara till.

Det räcker att de trackaserar rökarna.. skandal att dra av på deras minimala lön för de går ut 2-5 min.
Vårdjobbet ska inte vara ett fängelse,eller förresten ,i fängelset får de röka.
Och ang mobiltfn,så kan det vara viktigt att ha den med,särskilt för de med barn eller de som har en gammal mamma hemma. Frihet i jobbet ger glad ,frisk och pigg personal.

Hej!
Jag tycker att det är gräsligt att vi som jobbar inom psykiatrin inte har risktillägg.
Vi får utstå hot om våld dagligen, det är inte ovanligt att folk spottar på en, försöker slå och sparka på en. Och vad har man ut för det, ingenting förutom kankse ett blåmärke. Sen så är det under all kritik att vi skall använda våra egna kläder, men inte ska vi få nån ersättning för dom heller.

Har nu jobbat i en o samma hemtjänstgrupp i 3 år,där jag stortrivs!!och nu ska jag flyttas över till en annan grupp. Har en banktjänst.. Nu blir det så att medan jag är i den andra gruppen efter "inskolning"så måste min grupp ta in vikarier rätt ofta. Jag som kan allt utan o innan ska lära mej allt i den nya gruppen ock allt vad det innebär.. Får det verkligen gå till så här??Jag och flera av mina arb kamrater tycker att det är vansinnigt fel!

Jag har jobbat nu i två års tid som pers.ass åt en kvinna som har sovande jour. Borde vara vaken natt då kvinnan vissa nätter vill upp massa gånger. Min chef säger att jag ska vara glad som kan sova på jobbet. Men jag betackar mig för den glädjen. Resultat är att jag har inte sovit en hel natt på 2 år. Vaknar upp till 10 gånger på en natt då jag är ledig. I tron att jag ska upp och hjälpa någon. Har svårt att somna om och komma till ro. Vill jag sova ordentligt så är det sömntabletter som gäller och det är ju inte riktig sömn. Och betalningen för jour är usel. Några ynka kronor, tror det är kring 25 i timmen. Nej tack. Jouren är något kommunal borde kämpa för att få upp betalningen på. Eller ta bort den helt och hållet. Upp till kamp kommunal! Bry er om oss pers.assar med sovande jour!

Anställda över en viss ålder har enligt avtalet längre uppsägningstid, varför då vara med i a-kassan och betala dyra avgifter till regeringens skattesänkningar. Jag funderar på att gå ur a-kassan. Och bara vara med i Kommunal. Förutsatt att stadgarna ändras. För om jag blir av med jobbet, kan jag ju gå med i a-kassan under uppsägningstiden. Därmed kvalificera mig för a-kassa i alla fall. Har jag tänkt fel, eller...

Nej! Det är inte vi som är facket längre. När vi har en styrelse och ombudsmän som tjänar både två och tre gånger mera än vi som står på golvet. Dessutom arvoden från andra styrelser. Vi vanliga kan bara gå och hoppas på en lottovinst. Ideologin har försvunnet från våra fackliga ombudsmän istället har vi fått en massa små direktörer inom den fackliga rörelsen som värnar om sina revir och inkomster. Vi kan inte påverka bara rätta in oss i leden. Tack för pressfriheten i den fackliga medlemstidningen och reklamen för det nya arbetarepartiet.

Jag har jobbat som Barnskötare sedan 1986. Jag hade fast jobb. Jag sade upp mej 2006 pga. att jag skulle flytta tio mil. Jag hade en bra månadslön på 18000:-. Nu går jag som timvikarie och får då börja med lägsta lön! Som är 94:- i timmen! Hur kan det vara möjligt att det ska vara så?? Jag har pratat med facket men de säger att det inte går att göra något så länge jag går på timmar. Det kan vara så att man kan tycka att jag får skylla mej själv. Men ibland så händer det saker i livet som gör att man behöver flytta.

Jag läser på högskola till förskollärare. Som tur har jag ett jobb att gå tillbaka till under sommar, Värre är det för mina studiekamrater.(barnskötare). De har inget jobb att gå tillbaka till under sommaren. Alltså ingen inkomst. Visst de kan söka sommarjobb, men av erfarenhet så minskas efterfrågan på förskolorna under juli månad. Som det har varit så har man kunnat stämpla under sommarupphållet. Okej vissa har säkert uttnyttjat detta och inte sökt sommarjobb och gått varit sk. lediga. Det är inte heller rätt. Men det finns sådana som sköter sig också. Men betala en höjd akasseavgift. när man inte får in nån inkomst.under sommaren, är det rätt då? Vissa funderar på gå ur facket fast det har varit medlem i över tjugo år. Eftersom de inte kan få hjälp de kommande läsande tre åren.

Jag har jobbat fackligt i 10 år och märkt hur centralstyrt facket är i Kommunal. Det tråkíga är att inte den övre fackeliten från ombudsman till förbundsledningen vill se orättvsiorna. Hur kan det komma sig att att ombudsmännen har 36 000kr i månaden medans Arbetsplatsombuden tillika skyddsombuden jobbar gratis och inte ens får en blomma till Jul?

Att något är fel märker man ju när rådslaget endast når 1% av medelmmarna och når inte ens antalet arbetsplatsombud. Kul grej med när tidningen hävdar pressfriheten för det nya arbetarpartiets annonser i medlemstidningen KA.

På mitt jobb springer personalen med mobiler i fickan och svarar på samtal o skickar sms under arbetstiden !
Det är mkt störande !
Även många samtal på telefonen till avdelningen förekommer både från barn och respektive.
När samtalen pågår hör man att det inte är något viktigt utan vad man skall ha till middag eller vilka människor man träffat på m.m
Vi har fått informationen att detta inte får förekomma och papper har skickats ut om att detta är förbjudet .
Ändå sker detta dagligen !
Detta är mycket störande !
Klaga på att rökarna går ifrån och att det tar mkt tid från verksamheten kan man göra men detta tar minst lika mkt tid !

Läste i Aftonbladet att statsministern ej vill flytta till
Gamla stan om barnen måste byta skola. Varför har
jag inte samma rättigheter att bestämma var jag
vill bo och söka jobb? Jag är tvingad att söka arbete
och eventuellt flytta över hela landet. Är inte mitt barns skolgång kanske lika viktig. Statsministern
flyttar till en kommun som ligger väldigt nära Täby,
det innebär att familjen lätt kan hålla kontakt med släkt och vänner. Och barnen med kompisar. Jag däremot kan bli tvingad till att flytta från Norrbotten ända ner till Skåne, vilket för med sig endast telefonkontakt med nära och kära. Min son är 13 år och bor med mig, när ska han kunna träffa sin pappa, kompisar, far-och morföräldrar. Hur ska han kunna fortsätta med fotbollen i sitt gamla lag? Kanske Säpo ställer upp!

Sidor

Skriv din kommentar