I förra numret skrev KA om Hemfrids arbetsmiljö och ägarnas vinstuttag på 68 miljoner kronor. De är inte ensamma om att ta ut vinster i rut-branschen.

KA har gjort ett stickprov på ett trettiotal företag med en omsättning på minst 8 miljoner kronor om året.

Det visade sig att mer än hälften av dem delat ut stora delar av sin vinst under de tre senaste åren. I snitt hade de delat ut 90 procent av vinsten. Den som tagit ut störst andel av företagets vinst är Irina

Swahn, som är vd för Hemänglarna i Karlstad och sitter i styrelsen för Almega hemserviceföretagen. I år har hon tagit ut 900 000 kronor. Det är dubbelt så mycket som företagets vinst på 475 000 kronor.

– Det här är första året jag får utdelning, vi gjorde en väldigt stor förlust år 2010. Det är inte någon dans på rosor. Jag har haft två år utan lön och inga pensionsförsäkringar.

Hon tror att en förklaring till att många företag tar ut vinster i år är att marknaden efter åtta år är mogen för det. En annan är det förestående valet.

– Jag tror inte att det påverkar så mycket, men det kan vara några som kanske tänker på det sättet också. Det är klart att det kommer påverka hela branschen och antalet arbetsplatser i branschen om rutavdraget försvinner eller förändras.

Att det finns en oro är tydligt. I flera företags årsredovisningar nämns politiska beslut som en stor osäkerhetsfaktor och Hemfrids grundare och styrelseordförande Monica Lindstedt menar att redan förra valet påverkade viktiga beslut för företaget.

– Vi sålde inför förra valet 25 procent av bolaget till ett investmentbolag som heter Skirner. Det gjorde vi därför att jag kände att det var alldeles för ekonomiskt osäkert att vara fyra privatpersoner som ägde det här om besluten skulle gå ur vår synvinkel åt fel håll, säger Monica Lindstedt, som i år tillsammans med de andra ägarna av Hemfrid fattat beslut om att ta ut 27 miljoner kronor ur företaget.

Scrolla ner för att se fler företag

Rutbranschen