Colourbox
Foto: Colourbox

Var fjärde undersköterska utsatt för hot och våld

|Nästan var fjärde undersköterska utsätts varje vecka för hot och våld av brukare inom äldreomsorgen, enligt en undersökning av Kommunal.
– Det är skrämmande höga siffror, säger Tobias Baudin.

Vid ett seminarium Almedalen presentar Kommunal en undersökning om hot och våld inom äldreomsorgen.

I undersökningen anger 22 procent av undersköterskorna att de minst en gång i veckan utsätts för hot och våld av brukare på sin arbetsplats.

Endast en av tre undersköterskor säger att de aldrig har utsatts för hot och våld av en brukare.

Bland vårdbiträden anger 18 procent att de minst en gång i veckan utsätts för hot och våld av brukare. 45 procent av dem anger att de aldrig har utsatts för hot och våld av brukare.

Kommunals ordförande Tobias Baudin är överraskad över resultatet av undersökningen.

– Det är fullständigt oacceptabelt att siffrorna är så höga.

Han menar att detta måste lösas med bättre bemanning.

– Det behövs fler arbetskamrater som kan ingripa om något händer samtidigt som stressen minskar och det blir lättare för personalen att hinna med att utföra sina arbetsuppgifter utifrån den utbildning och kompetens som de har.

Dessutom krävs enligt honom förebyggande arbete och tydliga rutiner för att dokumentera och rapportera när hot och våld förekommer.

– Men bemanningen tror jag är central. Vid ett annat seminarium visade vi att sju av tio undersköterskor rapporterar om underbemanning inom äldreomsorgen. Det är tydligt att detta hänger ihop.

Uppgifterna om hot och våld kommer från Kommunals medlemsundersökning där dessa frågor har riktats till vårdbiträden och undersköterskor inom äldreomsorgen. 63 procent (6 300 personer) har svarat på dessa frågor i undersökningen.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Jobbar som Uska inom säbo och det går inte en vecka utan att jag har klös/bit/riv märken på armar o händer. Har även blivit sparkad av en boende så att jag fick en total fraktur i stortån. Tyvärr så är jag plikttrogen och går tillbaka till jobbet så fort jag kan dvs fortfarande med smärta och haltade - något man absolut inte ska göra. P g a att jag var sjukskriven 2 dagar för "lite" så fick jag inget "plåster på såret" dvs ersättning för sveda och värk som är brukligt när man blir misshandlad och dessutom är försäkrad via arbetsgivaren. Så lite är arbetarnas hälsa och välmående värt. Skamligt tycker jag!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-07-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.