Anela Spahic Rizvanovic.
Anela Spahic Rizvanovic.

Höj barnskötarnas lön!

|Vi tar hand om det viktigaste ni har – era barn. Men ni vill inte betala oss en dräglig lön för det arbete vi gör med dem, skriver barnskötaren Anela Spahic Rizvanovic.

Ni låter oss ta hand om det viktigaste ni har – era barn. Men ni vill inte betala oss en dräglig lön för arbetet vi gör med dem. Statusen och lönerna för barnskötare måste höjas.

Det är bedrövligt att utbildade barnskötare med många års erfarenhet har en lön runt 21 800 kronor i månaden. En utbildad barnskötare som kommer ut i verksamheten får i dag en ingångslön på 20 850 kronor, det betyder att efter skatt och räkningar finns det nästan inget kvar. Det är heltidslön för ett av landets viktigaste arbeten. Det är vad vi får som tar hand om era barn så att ni andra kan arbeta och tjäna pengar så att det här samhället går runt och fungerar.

Jag vet inte hur många inlägg på Facebook med hashtagen ”höj barnskötarnas lön” jag har läst. Men det händer inget mer.

Det är dags att vi blir fler som kräver förändring! Barnomsorgen måste höjas i både status och pengar – vi gör ett av de viktigaste jobben ute i samhället.

Vi har ett underbart yrke som vi utför på en av Sveriges viktigaste arbetsplatser. Det är här vårdnadshavare lämnar sina små guldkorn. Det är en plats där barnen blir inbjudna till sång, lek, äventyr och där de blir tröstade när de ramlat. Tack vare utbildade barnskötare finns det möjlighet för föräldrar att lämna sina barn i trygghet. De vet att deras barn tas om hand av människor som ser dem och bryr sig om deras välmående och utveckling Så att de själva kan bege sig till sina arbeten.

Om en barnskötare går in i väggen fortsätter allt runt omkring som vanligt. Barnen behöver omsorg och trygghet. Allt pappersarbete och dokumentation ska fortsätta skrivas. Skillnaden är att istället för att vara tre heltider är det nu två personer som försöker jobba ikapp. Allt för att försöka bevara kvaliteten. Vi arbetar i och sliter på våra egna kläder eftersom vi inte har rätt till arbetskläder. Glöm inte att de här personerna också ska ha ork när de kommer hem till sitt eget hem och sina egna familjer efter jobbet. Det går inte ihop.

Arbetet ska därtill utföras till en lön som är för låg. Lönen är inte bara för låg ur ett värderingsperspektiv. Lönen är för låg för att man ska kunna leva ett drägligt liv med den. Att spara är omöjligt och att kunna investera i något som hus, körkort, bil eller lägenhet är en dröm som flugit iväg. Vilket årtal lever vi i egentligen när vi inte kan leva på den lön vi får. Ska man som barnskötare behöva ha två jobb för att kunna leva ett normalt liv? Den tanken tänder två röda lampor i mitt huvud. Det är dags att vända på detta – nu!

Anela Spahic Rizvanovic,

Barnskötare, arbetsplatsombud och ungdomsansvarig inom Kommunal i Göteborg.
 

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

17 år i yrketoch en.lön på 23900:-. Är en stolt barnskötare som trivs med mitt jobb men lönen skulle gärna få öka. Tycker det är synd att alla outbildare även de kallas barnskötare, tycker vi måste kämpa för vår rätt.

Så rätt! Är själv barnskötare och håller med till fullo.

Jag håller med dej ,det är inte mycket att leva på efter skatt.Men ett tips är att personalen är fackligt anslutna, ställ krav på fackliga möten slå näven i bordet och säg ny jäklar anamma får ni se till att arbetsgivaren höjer lönerna för oss.Försök att gå ihop och håll ihop ,jag vet att många är inte med i facket och åker därmed snålskjuts tyvärr på oss andra.
Men se till att stå på er skriv till Thorvaldsson ,han kanske kan ge r tips om hur ni ska gå till vega.
Det är inte lätt.Mycket orättvisa löner som jag kallar för bidrag.En lön ska vara minst 30000 i månaden.
Lycka till!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-11-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.