Varberg kan få vite efter larm om stress

|Ohållbar arbetssituation på Östergårdens äldreboende i Varberg har fått Kommunal att larma. Nu ingriper Arbetsmiljöverket. Varbergs kommun måste vidta åtgärder innan 1 mars, annars väntar vite. Det skriver Hallands Nyheter.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion på Östergårdens äldreboende i Varberg i oktober förra året konstaterades att personalen upplevde en hög arbetsbelastning, både fysiskt och psykiskt. De var även osäkra på om grundbemanningen på fyra personer nattetid är tillräcklig för att täcka vårdbehovet.

– Undersköterskorna är stressade på grund av för låg bemanning, det är svårt att få in vikarier och vårdtyngden bland de boende har ökat, säger Lena Johansson, ordförande på Kommunal i Varberg till tidningen Hallands Nyheter.

Enligt Arbetsmiljöverkets beslut ska Varbergs kommun vidta åtgärder före 1 mars, annars döms de att betala ett vite på 20 000 kronor. Bland annat ska de följa personalens arbetsbelastning och se till att det finns rutiner för att motverka ohälsa. De ska även redovisa hur de säkerställer att bemanningen nattetid är tillräcklig för att motsvara de boendes behov av vård. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Håller med. Om arbetsgivaren inte åtgärdat problemen tidigare lär knappast ynka 20 000 i vite att få dem att agera. Det är ett stort jävla skämt och arbetsgivaren skrattar både bäst och sist.

Vitet är löjligt lågt i sammanhanget. Det är inget som avskräcker. Det måste ske en förändring så att brister kostar för dem som driver verksamheterna. Idag är det närmast en affärsidé att driva verksamheter med brister för man spar mer på en vecka att inte följa lagar och föreskrifter än vad vitet i sammanhanget kostar. Är det ingen som ifrågasätter? Titta på vad sådana här brister kostar i Norge...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.