Vårdcollege har startats på flera platser i landet de senaste åren. En viktig del av deras verksamhet är gymnasiets vård- och omsorgsprogram. Det är ingen större skillnad i jämförelse med andra vård- och omsorgsprogram, men det ska uppfylla ett antal krav; bland annat ska utbildningen ge högskolebehörighet och ha en stark koppling till arbetslivet. Certifieringen sker genom det nationella rådet för Vård- och omsorgscollege.

I Stockholms stad finns ett vårdcollege, där tre skolor är anslutna: Kungsholmens Västra Gymnasium, Fredrika Bremergymnasierna Merika och Consensum. Än så länge är bara Kungsholmens Gymnasium certifierad, men snart har även de två övriga ha ett certifikat.
  – Det är väl planen att vi ska vara tre skolor nu, men på sikt vill vi väl bli fler, berättar Anders Fajersson, informationsansvarig för Stockholms Vård- och Omsorgscollege.
  Förra veckan invigdes lokalerna i Kungsholmens Västra Gymnasium. Sedan man anslöt sig som vårdcollege söker allt fler utbildningen. För ett par år sedan var skolan nedläggningshotad; man tvingades ringa runt till tredje- och fjärdehandssökanden för att få ihop fulla klasser.
  – När vi sedan blev certifierade kunde vi använda oss av professionell marknadsföring. Året efter hade vi 50 sökande. I år har vi 90 elever, så det är fullt. Vi har fyllt kapaciteten till max. En tredjedel av dem som söker till vård- och omsorgsprogrammet har oss som förstahandsval, berättar Anders Fajersson.

Så kallade vårdcollege finns på allt fler platser i landet. Tanken är att statusen för vårdyrkena ska höjas och att samarbetet mellan skola och arbetsplats ska utvecklas. Inom deras verksamhet finns både gymnasialt vård- och omsorgsprogram och vuxenutbildningar, exempelvis möjlighet till vidareutbildning till barn- eller äldrespecialistundersköterska.