Varför vill inte syrenen växa?

|Jag har satt en syrenhäck av plantor från en gammal häck. I början av den "nya" häcken står en björk. Det är nu två år sedan, men syrenen växer jättedåligt och det är blåsigt där den står.

Måste jag sätta tätt för att få den tät? Jag fyller varje år på ny jord. Som syrenen ser ut nu är den bara tunna pinnar. Vad göra?

Britt-Marie

Med en stor vacker björk i trädgården kan det ibland bli bekymmer. Björkar är törstiga individer och invaderar och infiltrerar snabbt nyanlagda gräsmattor och planteringar med sina rötter i jakten efter vatten och näring. Det är inte ovanligt att en vuxen björk sörplar i sig 250 liter vatten och kanske mer per dygn. Att dina häckplantor inte vill ta sig beror nog på att björken konkurrerar ut dem.

För att lyckas med etableringen måste du antingen bygga någon typ av barriär eller annat rothinder för att klara konkurrensen från björken. Eventuellt kan du försöka tillföra så mycket vatten och näringsämnen så det räcker åt båda. Har du väl lyckats få dina syrenplantor att etablera sig och växa brukar de sedan klara situationen bra. Lagom avstånd för häckplantor man köper brukar vara två-tre plantor per meter.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2005-08-15 00:00