– Aldrig att jag jobbar i den branschen igen, säger en före detta anställd.

Buskhaga hemservice i Värmland har ett 80-tal anställda. KA har varit i kontakt med flera kvinnor som tidigare arbetat på företaget. De vittnar om timlöner som ligger 10-20 kronor under avtalets lägstalön.

I strid med avtalet var restiden obetald. Inte heller fick de betalt för den första halvtimmen på dagen då de plockade ihop städutrustning och hämtade nycklar. Eller den sista då de lämnade tillbaka allt.

Schemat kom sent på söndagkväll. Om det funnits kollektivavtal hade arbetsgivaren varit skyldig att lämna schemat sju dagar i förväg. Vissa dagar kunde det vara tre kunder.

– Det värsta var att inte få rast. Jag åt i bilen eller inte alls. Jag var helt slut, kunderna förstod inte att jag var trött och skällde på mig, berättar en kvinna.

Vissa månader arbetade hon 50 procent, vissa 75.

– Det mest stressande var att aldrig veta hur mycket lön jag skulle få. Flera gånger fick jag ringa runt och be om att få vänta med räkningarna.

Buskhaga arbetar också med att coacha personalen på andra företag till välmående. Kommunal har flera gånger varit i kontakt med Buskhaga om arbetsmiljön. Diskussioner om kollektivavtal har inletts.

– Mitt mål är att de ska teckna kollektivavtal, säger Sanna Rautioaho, Kommunals ombudsman Västra Svealand.

Buskhagas VD Mattias Holmgren säger att företaget hittills inte haft behov av kollektivavtal.

– Allting handlar om vad som är bäst för dem som jobbar här. Om någon skulle övertyga mig om att det är mycket bättre, då är jag inte främmande för det. Men hittills har inte någon fått mig att tycka det.

När det gäller anställningsvillkoren står ord mot ord. Mattias Holmgren uppger att lönen för nyanställda är i nivå med avtalet men några får 110 kronor. Han hävdar också att restiden ingår i arbetstiden och att det gäller tid för att hämta nycklar och utrustning. Schemat är oftast klart på fredagen.

– Rent generellt sett kan jag säga att det är väldigt lite stress. Vi har ett påkostat kontor där man kan dricka kaffe.  Att någon kan uppleva det som stressigt, det kommer man aldrig ifrån.

Lön enligt avtal

Lön från 1 september

KFO:
Lägstalön för heltid 19 109 kronor per månad ( 113,74/tim)
Övriga heltidslöner höjs med i genomsnitt 650 kronor.

Almega:
Lägstalönen för heltid 19 159 kronor per månad (114 kr/tim)
Övriga heltidslöner höjs med i genomsnitt 560 kronor.