Daniel Hermansson.
Daniel Hermansson.

Vi förlorar bara på att gå ur facket

|Om vi nu lämnar Kommunal i vredesmod är det enbart arbetsgivarna som vinner på det. Vår styrka vid förhandlingsbordet bygger på att vi är många som är med i facket.
Så låt oss hålla ihop, men samtidigt ta starkt avstånd och klargöra att det som kommit fram inte är något vi accepterar, skriver Daniel Hermansson.

Hej kära medlem i Kommunal! Jag heter Daniel Hermansson och jobbar som fackligt förtroendevald inom bussarna.

Jag har full förståelse för att du är jättearg och tycker att det som hänt inom Kommunal sista dagarna är väldigt fel. Jag kan bara hålla med dig och beklaga att det är några som inte levt som de lärt.

Jag tror att vi som jobbar som arbetsplatsombud eller skyddsombud är lika arga som dig, men i detta läge är det viktigt att vi medlemmar håller ihop och inte visar vårt missnöje genom att lämna skutan.

 

LÄS OCKSÅ: Ombudsman: Glöm inte allt bra vi gör

 

Vi medlemmar skulle förlora ordentligt på att gå ur facket, vi har under våren och hösten en avtalsrörelse där i princip alla Kommunals avtal ska förhandlas om. Om vi nu lämnar Kommunal i vredesmod är det arbetsgivarna och arbetsgivarorganisationen som vinner på det. Om vi inte är enade som medlemmar är vi inte starka gentemot arbetsgivaren när vi kräver olika förbättringar i avtalen och högre lön för arbetstagarna. Vi kommer inte att kunna få igenom de krav vi kommer att ställa på arbetsgivarna och vårt stridsvapen – strejkrätten – blir inte mer värt än att skjuta med ärtbössa.

Vår styrka vid förhandlingsbordet bygger på att vi är många som är med i facket. Då kan inte arbetsgivaren spela ut er anställda, era löner och villkor mot varandra.

En sak är säker, arbetsgivarna kommer aldrig betala mer än de behöver. Därför är kollektivavtalet så viktigt! Det ger dig som medlem förbättringar och som din företrädare så ser jag det som min och fackets viktigaste uppgift att ge dig de rättigheter och skyldigheter som kollektivavtalet reglerar. Att du verkligen får rätt lön, får ersättning för arbete på obekväma tider, att du verkligen får ersättning när du jobbar övertid.

Utöver kollektivavtalet så har man en rad olika försäkringsskydd som ger rätt till ersättning om man råkar ut för en arbetsskada, man kan få juridisk hjälp om till exempel Försäkringskassan avslår en arbetsskada eller sjukskrivning

Hur mycket av detta kommer vi ha kvar om vi nu alla lämnar facket?

 

LEDARE: Det här måste Kommunal göra

 

Jag tycker att det är bättre att vi nu i krisen verkligen håller ihop, men att vi även starkt tar avstånd från vad några få har gjort och tydligt klargör att detta inte är något som vi accepterar.

Jag hoppas att du ändå väljer att vara kvar och kämpa tillsammans med dina lokala fackliga företrädare, tillsammans blir vi starka, tillsammans kan vi göra förändringar.

Så jag ber dig att tänka en gång till och inte låta känslorna styra ditt beslut.

Daniel Hermansson

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Med anledning av den förtroendekris som för närvarande skakar Kommunals ledning kan det vara skäl att tänka över vad som skulle kunna göras för att ledningen ska "återvinna medlemmarnas förtroende". Något den ju själv verkar mån om!
Jag har några enkla förslag: 1. Den som väljs till ett heltids förtroendeuppdrag i Kommunal ska ha löne- och pensionsförmåner i nivå med den genomsnittliga medlemmen i förbundet. Medel utöver lönen ska tillställas den förtroendevalda för att hen ska kunna utföra sitt uppdrag (utlägg för resor, boende, representation etc). 2. Alla förtroendevalda ska arbeta en månad om året i sitt ordinarie yrke. 3. Ingen förtroendevald ska kunna väljas om mer än en gång till ett uppdrag. Alltså, ingen ska kunna ha sitt uppdrag mer än två mandatperioder i sträck.
Genomförs detta är jag ganska säker på att allt tal om "förtroendekris" kommer att vara ett minne blott. Kommunal kommer att bli känt som ett förbund som verkligen är för medlemmarna eftersom även den högsta ledningen i stort delar genomsnittsmedlemmens villkor.

Allt missbruk ska polisanmälas. Naivt att tro att fack har mycket att säga till om vid löneförhandlingar eller andra situationer. Den tiden är förbi. Behåll A-kassan och lämna facket.

Såklart vi har något att säga till om vid förhandlingar, om alla slutar lämna i rent missnöje. Nej det är inte okej det som ledningen har gjort. Alla bör avgå, inte bara kassören. Nytt och fräscht blod in i ledningen, som kan skilja på rätt o fel, det är vad som behöver göras. Och X antal fria månader i för fackavgiften, pengar finns det ju ändå så som kompensation... Men ju fler som går ut nu desto sämre chans till förhandlingarna i vår. Försvagar vi oss innan så kommer det gå åt helvete. Alla över 40 kanske får gå tillbaka till 25 dagar semester per år, roligt va? Eller kanske bättre med 31 eller 32 dagar semester per år. Sluta lämna kommunal i rent missnöje... Alla medlemmarna kanske ska skicka ett varsitt brev till ledningen där det står Avgå är det ända rätta, så kanske vi kan visa vårat missnöje. Och Lämna Facket, om du fått 50 kr i höjning på din lön så ska du nog se över din arbetsprestation för då ligger nog felet hos dig om du får så lite. Jag har jobbat inom vården sen jag var 18, fast tjänst sen jag typ var 21, och jag har ALDRIG fått så dålig löneökning som 50 spänn... Så skärp er och ta er samman. Att lämna det vi har är inte lösningen. Stå starka tillsammans. Skicka brev till Annelie o begär hennes avgång tillsammans med resten av ledningen. utan fallskärmar såklart.

Jag tycker inte vi ska gå ur, men ta strid. Hur? Jo! Alla medlemmar gör en polisanmälan. Stöld är kriminellt. Fallskärmar och förmåner ska inte få förekomma. Inte ska det löna sig att vara oseriös. Ut med skräpet.

Hur menar du att man ska visa sitt missnöje då? Ska man bara acceptera det? I helvete heller, gå ur och starta ett nytt fackförbund, det är det ända rätta!

Vad tror du, ska vi finna oss i allt mygel och skit.Vi har kämpat och arbetat i 20 30 40 år och vad har vi fått för det?
Inte ett skit 50 kronor efter skatt i höjning på lönen medan andra höjdare fått 5000 kr eller mer i höjning.
Snacka om orättvisa.
Kommunal är inget fack, det är ingen fart på er.Bara massa tjuv och rackartyg.
Varför ska man då lita på er?
Tycker att ni ska lägga ner kommunal.Och Annelie ska inte vara ordförande hon har sabbat för Margot Wallström och ljugit för henne.
Skandal Annelie.Trodde du var seriös men du är samma skrot och korn som alla andra myglare i Sverige.
( URSÄKTA MEN JAG ÄR FÖRBANNAD) Tycker att ni ska betala tillbaka varenda öre och krona till oss medlemmar plus ränta under 20 30 40 år.
En urförbannad medlem.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-05. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.