”Vi måste fortsätta möta unga på arbetsplatserna”

|Vi möter unga utan anställningsbevis, kollegor på arbetsplatser som saknar kollektivavtal, unga som aldrig tidigare träffat en facklig företrädare. Låt oss utveckla ”Facket på sommarjobbet” ännu mer, skriver fem unga kommunalare i Skåne.

Andra veckan är i full gång för oss på LO:s kampanj ”Facket på sommarjobbet” och vi unga kommunalare vill dela med oss av vår verklighet och uppfattning som uppsökare i denna kampanj. 

Det är veckor fyllda av facklig solidaritet! Känslan av att LO-familjen går enade utan att direkt vara påverkade av samordning eller avtalsskrivningar men ändå vara viktig. 

Huvuduppgiften är att sprida vårt budskap och möta människor. Detta sker under årets två viktigaste veckor.

Vi möter unga utan anställningsbevis, kollegor på arbetsplatser som saknar kollektivavtal, unga som aldrig tidigare träffat en facklig företrädare. En medlem eller potentiell medlem som får den första aha-upplevelsen när vi besöker LO-förbundens medlemmar på deras arbetsplatser. Givetvis möter vi andra som har det bra på sina arbetsplatser, där allt fungerar, men de blir också glada när vi kommer. Vi möter alla slags människor med förutsättningen; vi har något att tala om för dig!

Genom att förbunden ger oss möjlighet att delta i ”Facket på sommarjobbet” ger vi inte bara våra medlemmar i Kommunal en möjlighet att möta unga fackliga företrädare. Det ger också andra förtroendevalda en möjlighet att se kommunalarnas verksamheter. När en från Elektrikerna får stiga in på äldreboendet eller förskolan och se vår bransch skapar vi förståelse och ödmjukhet inför varandras svårigheter. Något som skapar en bro och bildar en relation att förbunden inte äger enbart sina frågor utan att olika branscher tampas med olika eller samma problem. Hjälps vi åt kommer vi längre.

Kampanjen är inte gratis, vi vet. Men när vi ges möjlighet att delta lovar vi att sprida Kommunals närvaro genom LO inte bara på arbetsplatserna utan på stranden, i Pride-tåget, i fabriksproduktionen, på golfbanan, i djurparken och på favoritkafét. Vi finns överallt! Ger vi unga kommunalare chansen kommer vi också att synas mer på våra arbetsplatser. På alla arbeten som är värda att älska dygnets alla timmar. 

Kampanjen behövs och det får inte Kommunal glömma. Är man stor måste man vara snäll. Vi måste sända en signal om att vi är beredda att satsa. Fortsätt skicka unga till denna kampanj. Samma energi som skapas dessa två veckor måste leva vidare resten av året i vårt arbetsplatsnära fackliga arbete. Det är här ute det händer, det är här vi spränger gränser och hittar energi mitt under semesterperioden. Vi unga kommunalare är övertygade om att det också är här våra medlemmar känner medlemsnyttan. Vi hoppas därför att Kommunal vill skicka ut ännu fler uppsökare under årets alla månader.

Det vi upplever dessa veckor är få förunnat och vi vill mer. Skånes unga kommunalare är övertygade om att andra avdelningar delar vår uppfattning. Organisera eller dö – vi är redo! 

Unga från Kommunal Skåne,
Anders Sahlström-Glassel
Cassandra Malmberg
Ida Wennerlund
Lizette Landén
Max Larsson

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-07-27 14:49