Colourbox
Barnidrott. Foto: Colourbox

V vill ha gratis idrottsskolor

|Vänsterpartiet vill införa gratis idrottsskolor för alla barn som är 6-12 år.
– Inget barn ska behöva avstå från idrott för att föräldrarna inte har råd, sa Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt när han presenterade vallöftet vid partiets dag i Almedalen.

Enligt Jonas Sjöstedt har förslaget tagits fram i samarbete med idrottsrörelsen.Partiet vill införa 300 idrottsskolor över hela landet. De ska erbjuda barnen möjlighet att pröva på och träna i minst tre olika idrotter. De som istället vill specialisera sig i en idrott ska kunna göra det.

– Det här är jämlikhetsreform. Vi vet att barn till föräldrar med låga inkomster idrottar mindre än andra barn. Det påverkar hälsan under hela livet. Vi vill inte att barnens hälsa ska vara en plånboksfråga. De ska inte förlora förhandlingen hemma vid köksbordet när de säger att de vill börja idrotta.

Jonas Sjöstedt lyfte vid pressträffen fram Vänsterpartiet som partiet för barn och ungdomar.

– Vi har drivit på och under regeringsperioden fått igenom höjt underhållstöd vid tre tillfällen, fria glasögon och fria receptbelagda läkemedel för barn och ungdomar. Vänsterpartiet har också fått igenom sänkt avgift till kulturskolan för de barn som vill spela musik, dansa eller spela teater. Nu blir idrotten nästa steg.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2018-07-23.
Din kommentar kan komma att publiceras som en insändare i KA:s papperstidning.