Utredningen om vinster i välfärden som nyligen tillsatts ska även se över lagen om valfrihetssystem, LOV. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att fördelarna med LOV är att det blir kontinuitet i verksamheten, men att den så kallade etableringsfriheten är problematisk. Den innebär att alla som uppfyller kraven får starta verksamhet, vilket lett till en explosion av antalet företag i framför allt Stockholm. Därför ska utredningen titta på hur etableringsfriheten kan begränsas.

Flera experter som KA pratar med säger att LOV utan etableringsfrihet inte är LOV, men Shekarabi är inte lika säker.

– Det finns redan nu olika krav för att få etablera sig. Man skulle kunna skärpa de kraven, och ställa krav inom områden som inte ställs i dag. Jag tycker inte att man behöver ta bort hela tanken med LOV om man vill ändra etableringsreglerna, säger Ardalan Shekarabi.

Flera experter menar att det inte går att utforma LOV så att man kan sätta ett tak på antalet företag?

– Det får utredningen titta på.

Översynen av LOV hoppas regeringen ska vara klar redan i november i år.

I dag är det kommunerna själva som ställer krav på hemtjänstföretagen – vilket gör att det ser olika ut i kommunerna. Tidigare i år kom en annan statlig utredning med förslag på att det ska krävas tillstånd för hemtjänst, med nationella krav. Ardalan Shekarabi tycker att det är ett intressant förslag.

– Men jag vill invänta remissbehandlingen innan jag ger besked om hur regeringen kommer gå vidare.

Fokus i debatten om privat välfärd handlar ofta om de stora riskkapitalbolagen. Men ofta är de mest oseriösa arbetsgivarna inte de stora vårdjättarna, utan små företag som saknar kollektivavtal och konkurrerar med dåliga arbetsvillkor. Ardalan Shekarabi säger att regeringen inte bara fokuserar på vinstfrågan.

– Den utredning som tillsatts är mycket bredare. Det handlar om finansiering av privat utförd välfärd. Bemanningsfrågan är till exempel en sådan fråga som vi ska separera från vinstfrågan och som ska utredas noga.

Ett problem med hemtjänsten är att vissa kommuner betalar så låga ersättningar att seriösa företag drar sig ur. Förutsättningarna, och därmed arbetsvillkoren, skiljer sig mycket åt mellan kommunerna. Ardalan Shekarabi säger att man får vad man betalar för.

– Vi vill ha välfärdsverksamhet med hög kvalitet och schysta villkor för medarbetarna. Vi tillsatte snabbt efter maktskiftet en utredning som ska ta fram förslag som gör det obligatoriskt att ge villkor enligt svenska kollektivavtal i offentliga kontrakt. Vi kan inte ha en offentlig ekonomi som bidrar till social dumpning.