Viktiga jobb inte alltid statusfyllda

|Kommunalares yrken har ofta låg status hos allmänheten. Men de hamnar högre när människor svarar på vilken status de borde ha.
-- Status är ett ganska dumt begrepp och ställer yrken mot varandra, säger forskaren Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Ylva Ulfsdotter Eriksson är doktor i sociologi och har forskat om yrkesstatus. I en enkät fick människor rangordna 100 yrken efter hur de värderas i samhället. Långt ner hamnar diskare, städare, sopåkare och parkarbetare – jobb med låg lön och låg utbildning. Högt hamnar domare, professor, läkare och advokat.
  – Lön och utbildningslängd är viktiga faktorer. Makt och inflytande spelar också roll, att man kan bestämma över människor eller vara en röst i det offentliga rummet.

 Ylva Ulfsdotter-Eriksson.Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Brandman hamnar på plats 36 och undersköterska på 78. Det som betraktas som manligt uppvärderas, säger Ylva.
  Kock ligger på plats 45, alltså i övre skiktet.
  – Då tänker man inte på någon som lagar mat i bamba, utan man tänker på stjärnkockar som Mannerström eller så.
  I enkäten fick personerna också svara på vilken status de 100 yrkena borde ha. Yrken i offentlig sektor hamnade då högre.
  – I samband med den stora Kommunalstrejken i början av 2000-talet var det mycket fokus på de yrkena, att de gör viktiga jobb. Det är ett annat slags värdering, som är mycket sundare tycker jag.
  Kan man höja ett yrkes status?
  – För att någon ska ha hög status måste någon annan ha låg status. Om en yrkesgrupp höjer sina löner så kanske det är högre utbildning som räknas. Smutsiga yrken kan också ha låg status. Därför kan det vara skillnad att vara kock på en fin diner eller i en bamba.
  Vilken betydelse har statusen?
  – Å ena sidan spelar det ingen större roll, status är inget man tänker på. Men det kan få effekten att andra ser ner på en. Om någon frågar vad man jobbar med kan man bli en ganska ointressant person om man säger att man är sopåkare eller jobbar på lager.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2013-02-11 08:00