Privat
Karta: Google. Foto: Privat

Ville ha klänning på jobbet – stoppades

|Tre undersköterskor på ett äldreboende i Sala kommun fick nog av svettiga och illasittande arbetskläder. De gick ut på nätet och köpte sig varsin vårdklänning. Men nu har arbetsgivaren sagt nej.
– Man flyter bort i kläderna vi har, säger undersköterskan Charlotte Agemalm.

Det hela började som "en kollektiv idé", som Charlotte säger. I ett helt år hade hon och kollegerna tagit upp tanken om att ha klänning som arbetskläder. Undersköterskorna tyckte att de tunikor och byxor de hade satt illa och var alldeles för varma.

– Och så kändes det lite tråkigt att vara en hen hela tiden, säger Charlotte Agemalm.

Charlotte och två av hennes kolleger pratade ihop sig och gick helt enkelt ut på nätet och sökte. De hittade särskilda vårdklänningar som dessutom var hälften så billiga som tunika plus byxa.

Det blev succé.

– Det var svalt och skönt och man såg proper ut. Vi fick bara positiva reaktioner. Brukarna vara jätteglada och de anhöriga tyckte också att det såg snyggt ut. Vi trivdes verkligen i de här klänningarna.

Hon menar att tunika och byxor blir allt för varma.

– Det är svettigt och ångigt när man är inne hos brukarna och ska duscha dem exempelvis. De kläder vi har nu är inte bra att jobba i.

När en kollega på en annan avdelning också ville ha klänning och tog upp frågan med sin chef blev det stopp. Och Charlotte och hennes arbetskamrat som redan bar klänning fick en tillsägelse. Nästa dag skulle klänningarna vara utbytta mot "vanliga" kläder. Skälet man uppgav var att arbetskläder måste upphandlas centralt och klänningar var inte något som fanns hos det företag Sala kommun köpte sina arbetskläder vid.

Kommunalarbetaren har förgäves sökt ansvariga på kommunen, men till Aftonbladet har enhetschef Annelie Eriksson sagt att hon inte utesluter att centralt upphandlade vårdklänningar kan bli verklighet snart:

– Det ska komma klänningar. Jag hoppas att det blir i år, men kan inte säga säkert. Fram tills dess är det jätteviktigt att man använder de arbetskläder vi fått.

Charlotte Agemalm tycker att arbetsgivaren gör fel som inte låter personalen använda de klänningar de redan köpt.

– Vi tänker i alla fall inte ge upp. Och jag törs inte tänka på hur det blir om vi får en varm sommar igen. Man flyter bort i kläderna vi har.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Ja tänk att oavsett vad det nu kan handla om så bestäms det över huvudet på undersköterskorna ja i detta fall är det arbetskläder, om vad man ska ha på sig på jobbet oavsett hur obekvämt eller varmt plaggen är.

Stela stuprörsbyxor, tjockt tyg iskallt utomhus men samtidigt kokhett inomhus ett moment 22 där undersköterskorna vackert får ta på sig dessa kläder med usel passform och en närmast farsartad kamp om att få arbetskläderna att räcka till i vissa storlekar.
En stor eloge till tjejerna i Sala som enligt mitt sätt har full rättighet att använda egna klänningar om bara hygienkrav upprätthålls för upphandlingen gäller ej anställda utan endast avtal mellan företag och kommunen.

Vi är fler som använder privatinhandlade kläder ( som enbart används på arbetet ) och vägrar använda kommunens arbetskläder.
För vilken enhetschef eller annan beslutande har provat att bära dessa kläder?, det hade varit kul att höra om någon annan än undersköterskorna skulle stå ut att arbeta i dylika kläder.

Och enhetscheferna kan i solidaritet använda "arbetskläderna" vid varje arbetsdag och se hur länge vederbörande står ut då en enhetschef i stort sätt kan klä sig hur som helst.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-03-21. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.