Björn Svensson/Emma Bergstrand
Ulf Ekholm och Ulla Mikaelsson. Foto: Björn Svensson/Emma Bergstrand

”Hur ska vi orka arbeta längre?”

|I går kom beskedet om att pensionsåldern höjs till 64 år, och att rätten att stanna kvar på arbetet höjs till 69 år. KA har frågat kommunalare vad de tycker om den nya pensionsöverenskommelsen.

 

Ulf Ekholm, 57 år
lantarbetare och regionalt skyddsombud, Väse.

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Lantarbetare orkar knappt arbeta till pension som det ser ut i dag. Vi sliter ut våra kroppar i jobbet, hur ska vi orka arbeta längre? Det ställer jag mig väldigt frågande till. Det kommer att ställa oerhört mycket större krav på arbetsmiljöarbetet för de yrkesgrupper som har fysiskt tunga jobb. Och som det ser ut i dag är arbetsmiljöarbetet redan eftersatt på många ställen. Det känns som att politikerna tar ett beslut, men har man gjort en konsekvensutredning för hur det ska kunna vara möjligt? Arbetsmiljöarbetet måste bli mycket bättre om det ens ska vara genomförbart för oss med fysiskt tunga arbeten.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Om jag kunde gå i pension skulle jag gjort det i går. Min kropp är redan utsliten efter 40 år i lantbruket. Men eftersom jag arbetar i ett låglöneyrke så kommer jag vara tvungen att fortsätta kämpa på. Vi som har tyngst arbeten har också lägst löner och har därför svårast att gå i pension. Det går inte ihop. Vi som har ett helt yrkesliv bakom oss med fysiskt tunga jobb måste kunna gå i pension och få ett värdigt liv.

LÄS OCKSÅ: ”Man blundar för det stora problemet”

Eva Jensen, 49 år, 
Undersköterska, Kumla.

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Jag funderar mycket på hur man ska orka fram till pension. Jag har en kollega som har fem år kvar till pension, hon börjar och slutar dagen med värktabletter. Jag har också ont i min kropp ibland. Ändå simmar jag regelbundet och håller på med stavgång, och jag går ut med hunden.

– De som beslutar vet nog inte hur det är på många arbetsplatser med lyft och att man vänder och så. Det är en sak om man sitter och håller på med papper hela tiden och inte behöver anstränga kroppen fysiskt, då kanske det går att jobba till 67 och 69 år och allt vad de hittat på.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Jag hoppas jag ska orka fram till den dag jag är pensionär men jag vet inte. För jag har ont redan nu fast jag bara är 49. Min mamma jobbade också i vården, hon fick förtidspension vid 60 för då var hon så utsliten så hennes kropp orkade inte längre.

– Det är bra att man kan jobba längre om man orkar. Men som det är nu så är det knappt man orkar till dagens pensionsålder.

Lars Ljungström, 62 år, 
Busschaufför och huvudskyddsombud, 
Ljusdal.

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Jag tycker inte att det är bra att pensionsåldern höjs till 64 år. Jag tycker snarare att man borde släppa fram yngre förmågor och hjälpa de unga att komma i arbete.

– För de som har lägst pension behöver också en rejäl höjning komma till. I dag är det ju många som har så låg pension som 10 000 kronor i månaden, och det är ju väldigt svårt att klara sig på. Det är många som inte kan leva på sin pension.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Jag hade hoppats kunna gå i pensions runt 63. Men sedan får ju plånboken avgöra om det är möjligt. Jag tänker nog gå i pension och sedan jobba extra, det är en av de fördelar som finns med att vara busschaufför.

 

Ulla Mikaelsson, 57 år,
Undersköterska och skyddsombud, Strömsund

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– Jag är kluven till att pensionsålder höjs, men jag förstår ju varför det görs. Vi lever längre och många är piggare upp i åldrarna. Men samtidigt hade jag velat ha kvar valfriheten. Hur länge du orkar jobba beror ju mycket på vilket yrke du har. När man har ett fysiskt tungt arbete tar kroppen slut snabbare, och då är det inte lätt att jobba länge. Samtidigt tycker jag att det är bra att rätten att arbeta kvar höjs till 69 år, för de personer som vill och orkar jobba längre.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Jag har tänkt att jag ska sluta vid 61. Jag har ett tungt jobb och när jag började arbeta fanns inte alla hjälpmedel såsom taklyftar som finns i dag. Det gör att många i min ålder har krämpor och problem med axlar och rygg.

 

Britt-Marie Söderberg, 64 år,
Ambulanssjukvårdare och huvudskyddsombud, Finspång

Vad säger du om pensionsuppgörelsen?

– För oss med tunga kroppsarbeten så går det inte att jobba längre. Jag har kört ambulans sedan 1975, det är 42 år i år. Kroppen säger ifrån, har man varit med och jobbat så länge som jag har så har man slitit ut sig. Sitter du på ett kontor och är klar i huvudet, då är det ju inte lika svårt att vara kvar några år till. Men vi med tunga kroppsarbeten måste kunna gå i pension vid 61.

Hur länge tror du att du orkar jobba?

– Nuförtiden jobbar jag mindre med kroppen. Det blir mycket kontorsjobb och fackligt arbete, och det kan jag göra ett tag till. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Varför ska man gå i pension? Blir det inte bäst och billigast att låta oss jobba ända fram till gravens rand?
Varför ska man njuta av livet på ålderns höst istället för att arbeta? Efter 45 års hårt arbete och en ålder av 65 år så har vi varken råd eller ork att åka och uppleva Paris by night?
När jag började köra buss var pensionsålder 63 år på SL. Sedan kom upphandlingarna och vi fick 65 år som gräns, och nu kommer politikerna och vi får 69 år som gräns, ja de lär inte stoppa vid 64 om nu någon tror det. När jag fyller 69 har jag jobbat i 50 år, sommarjobb ej inräknat.
När jag jobbat oregelbundna arbetstider, stillasittande, obekvämt, i stressig miljö, i rök och damm i 50 år, hur många friska och rika år får jag då som pensionär tror ni???

Jag tycker att man ska få välja själv.
Kroppen säger ifrån när man jobbat i vården.
Jobbar du på kontor ja då kan man kanske jobba lite till.
Det är dom tunga jobben som jag tycker att man bord få välja att gå i pension.
Det är alltid lätt för dom som inte har tunga jobba att prata om det här för dom vet ju inte hur det känns.
Så jag föreslår att man ska få välja själv.
( Man måste också spara lite extra varje månad 100 kr om man kan för pensionen är jätte låg efter lång tid i vården eller andra låg yrkes grupper ,och har du jobbat deltid så är pensionen usel.)

Att jobba i hemtjänsten idag är stressigt och tungt. I de egna hemmen kan vi aldrig få det utrymme eller de hjälpmedel som finns att tillgå för att undvika tunga lyft och snedställningar som sliter på kroppen att fungera till 100% samtidigt som vi jobbar mot klockan. Dessutom har vi idag scheman som sträcker sig över 8-9 dagar i sträck med 1 dags ledigt då jobbar man även till kl. 22 och startar kl. 07 nästkommande dag. Passen uppgår till 8 tim. Och du riskerar att inte få din lunchrast allt som oftast. Tilläggas bör att du ska ut i en kall bil på vintern och hasta iväg några km. eller t.o.m mil. Utan den välbehövliga återhämtningen och nattvilan på 11 timmar, kommer inte många att klara att arbeta till 67. Heltid under dessa förhållanden är bara möjligt för en elit och var finns den.

Jag tycker inte att man kan lägga ett förslag med fasta åldrar för att gå i pension. Det måste var och en få välja själv. Har man ett fysiskt tungt arbete orkar och kan man kanske inte jobba till 64 o absolut inte till 66,67 år. Det är också bedrövligt att man blir "tvingad" att jobba så länge för att man inte kommer att klara sig på sin pension. Man sitter i en rävsax minst sagt.

I ett låglöne yrke med stor arbetsbelastning är det redan idag svårt att orka fram till den nuvarande pensionsåldern. Sedan kämpar många med en försäkringskassa som inte godtar längre sjukskrivningar. Det är många som blir utförsäkrade på grund av regler som begränsar sjukskrivningar. Arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar men pekar på ekonomiska begränsningar. Om man inte kan ta tidig pension och inte kan vara sjukskriven, vart tar man då vägen? Då ska man prövas mot den öppna arbetsmarknaden och anmälas till arbetsförmedlingen som bara skakar på huvudet och inte kan göra något. Utförsäkrad, utsliten och kränkt återstår socialtjänsten men ska det vara så? Låt vår pensionsålder vara, förstärk vår sjukförsäkring och se till att arbetsmiljön blir bättre. Tjänstemän med administrativa yrken kanske klarar att jobba kvar men knappast en underbetald arbetare inom omsorgssektorn!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-01-05. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.