Colourbox
Arbetsuppgifter i vården. Foto: Colourbox

Klart med standard för utbildningar

|Skolverket har nu definierat vad som ska ingå i en utbildning till undersköterska och vårdbiträde. Det betyder att det blir en nationell standard i hela landet – något som Kommunal drivit tillsammans med arbetsgivarna.

För drygt ett år sedan presenterade Kommunal och SKL en avsiktsförklaring om en ”kompetensutvecklingstrappa” för vårdbiträden och undersköterskor. Man kom då överens om att vårdbiträde ska bli ett yrke som kräver utbildning och vara hälften av utbildningen till undersköterska, så att det är lätt att bygga på den. Tanken var också att få en nationell standard för vad som ska ingå i utbildningarna. För Kommunal är det också ett led i att få en legitimation för undersköterskor på plats.

I höstas tillsatte regeringen en statlig utredning som ska utreda yrket undersköterska – vad kompetenskraven ska vara och om det behövs en legitimation. Då fick också Skolverket i uppdrag att ta fram ett förslag på en nationell standard för undersköterskeutbildningen. Nu är det arbetet klart – Skolverket har presenterat ett nationellt yrkespaket för vad som ska ingå i utbildningen till undersköterska och vårdbiträde.

”Fjärran från politisk klåfingrighet och diskussioner om sänkta ingångslöner levererar arbetsmarknadens parter lösningar på en av de största utmaningarna den svenska välfärden står inför: kompetensförsörjning”, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin, SKL:s ordförande Lena Micko (S) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) på SvD Brännpunkt.

Arbetsförmedlingen är redan igång med att upphandla arbetsmarknadsutbildningar till vårdbiträde.

Regeringen gav även Socialstyrelsen i uppdrag att fastställa nationella kompetenskrav för yrket undersköterska. Det arbetet pågår fortfarande.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hur ser man på äldre utbildningar - både när det gäller vårdbiträde och undersköterskor? Och vilken yrkestitel ska helt outbildad personal ha?

Finns de som är uskor idag och bara läst 850p själv har jag 1350 tror jag. 1600 tror jag ingen har om man inte läst extra och då kan jag lägga till 100 p på extra demens utbildning. Att det blir en löneskillnad är väl en självklarhet enligt mig, en uska skall ha en ingångslön på 25.000 även om jag bara ligger lite över trots flera års erfarenhet vilket borde justeras rakt av på alla.

Det finns ju idag ingen undersköterskeexamen så att utbildningen är varierande för de som är anställda som undersköterska idag är inte så konstigt. Frågan är ju hur man ser på äldre utbildningar och annan kompetens. Idag är det ju den som anställer som ska bedömma yrkeskompetensen. Ser dock själv inte de föreslagna kurserna som optimala för en enhetlig utbildning/examen vare sig för USK eller vårdbiträde. Hoppas socialstyrelsen tar fram bättre förslag.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-05-23. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.