Colourbox/Jonas Malmström
Tobias Baudin. Foto: Colourbox/Jonas Malmström

Kommunal: ”Inför en rikemansskatt”

|Beskatta de rikaste i samhället hårdare. Den uppmaningen riktar Kommunal till Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.

Kommunals ordförande Tobias Baudin och utredaren Torbjörn Dalin gör sitt utspel i en debattartikel i Aftonbladet i dag, tisdag. De hänvisar bland annat till LO:s senaste rapport om makteliten som visar att en storbolagsdirektör nu tjänar 59 gånger så mycket som en undersköterska.

”Att Sverige har ett relativt högt skatteuttag är helt avgörande – både för Kommunals medlemmars arbetsvillkor och för det arbete de utför i välfärdens tjänst. Men det fungerar inte om det upplevs som att en liten elitklick i samhället slipper undan och tillåts dra i väg ekonomiskt, utan att behöva bidra till det gemensamma”, skriver Tobias Baudin och Torbjörn Dalin i sin debattartikel.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Håller med Anders och Alf.

Gå till roten istället. Minska inkomsterna för de rika. Offentligt anställda chefer och högre tjänstemäns löner kan man sänka genom politiska beslut. De privatas kan man strejka bort. Argumenten att då får vi inga bra chefer är en myt som de som själva sitter med höga löner försöker slå i oss. Beskatta aktie- och kapitalinkomster istället. Progressiva skatteskalor är destruktiva att återinföra dessa känns inte som väg framåt.

Rika människor är oftast egoister, och vill inte vara med och betala för det gemensamma, för att alla ska få det bra.
Att höja deras skatt gör nog att de hellre gräver ner sitt guld bakom sin herrgård än att offra en enda krona på att de fattigare ska få ett anständigare liv.
De kan helt enkelt inte förstå att deras rikedom kommer från andras arbete.
Ett exempel: Karl-Johan P. är en rik VD, som kanske arbetar 16 h/dag? De som arbetar för honom i affärer och fabriker är de som verkligen skapar hans förmögenhet. Alla hans anställda jobbar tillsammans 1 280 000 h/dag. Någon som inser hur förmögenheter skapas nu? Nå, även om Karl-Johan P betalar skatt så är det många andra i hans situation som vägrar.
Så, frågan är hur ska man dra in mer pengar från dem som blir rika på andras arbete? Hur ska man få folk att inse att skatt kan göra något gott och inte enbart är av ondo?

Det jag känner glöms bort är att den utbildning som vi i sverige då till stor del betalar genom skatter.
De lärdomar som ligger till grund för att de rika kan tjäna ännu mer på det arbetet som de anställda gör med hjälp av sina kunskaper som hela samhället har betalat...att då den som där ytterst håvar in storkovan och sen inte ser till att betala sin del till den utbildningen och det är ju inte små summor vi talar om här, och det vet vi ju.
Men visst, vi har den marknaden som man kallar fri och i den friheten så borde det i så fall också ingå att den anställde ska kunna få den lön i så fall som motsvarar den utbildningen, dvs vad det kostade att få de lärdomarna för det är då inte mer än rätt att den som drar fördel av de lärdomarna också betalar för att få de lärdomarna (ja genom de anstalldas arbete menar jag).
För det är så det måste fungera om man inte ska säga att det är slaveri vi har där på vår arbetsmarknad..att man betalar för de tjänsterna och det de kostar och väljer man att inte betala genom skatter så får man betala i reda pengar direkt till arbetarna och sen får vi väl göra som de flesta länder o se till att få betalt för den skolan som behövs för att få fram arbetare till industrin/övriga arbetslivet.
För övrigt vad gäller den nedrustade välfärden så skulle rejäla påslag på arbetarnas löner behövas för att de ska kunna spara pengar till den dagen då de är utslitna eftersom det inte längre finns något skyddsnät kvar alls nästan för den som där i arbetet slitit ut sig, skulle behövas minst den dubbla lönen mot den som man nu får, om inte den tredubbla lönen, för att få ut det man behöver för att klara sin försörjning och få ut det det kostar för utbildning och för de skador som blir efter de härjningar som de som redan har då väljer för sig själva att utsätta vissa för och som jag menar har vi väl inte slaveriet i form av dessa som då förr i alla fall fick stå med mössan i hand och bocka och be om den försörjníng som där behövdes för att få lov att existera där som på daglig basis?
Som det har blivit så är det ju det som då svenskarna nu återigen får lov att göra och sen se sig som det som man sen bara kastar på sopen när de sen blivit utslitna och det dessutom med ingen ersättning alls dessutom och det är verkligen skam för ett så kallat rikt land som Sverige.
Fast rika är vi då inte..över hälften av Sveriges befolkning har max runt 100 000 kr och det är inte mycket pengar om man sätts på bar backe och ingen inkomst alls sen där, efter att ha gjort sig så illa att man då väljs bort ifrån alla så kallade säkerhetsnät, för de säkerhetsnät i form av välfärd är vid det här laget så glest att nästan ingen som inte är helt frisk fångas upp förrän just där, på den soptippen ingen vill hamna på.
Och jag talar här om socialkontoret vilket knappt det ens är vad man kan få det man behöver vad gäller existensminimun eftersom man även där måste stå till arbetsmarknadens förfogande.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-04-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.